Lappajärven kirkkoniemi – kirkko, tapuli ja hautausmaa

Lappajärven kirkkoniemi – kirkko, tapuli ja hautausmaa

Lappajärven kirkko ja tapuli on pystytetty entisen kirkon (v. 1637) paikalle vuonna 1765 Matti Hongan johdolla. Tasavartisen, ulkokulmistaan viistetyn ristikirkon on suunnitellut Jacob Rijf. Peruskorjauksia on suoritettu vuosina 1904, 1965 ja 1987. Istumapaikkoja kirkossa on n. 500. Kirkon alttaritaulu ”Jeesuksen hautaus” on arkkitehti Ilmari Launiksen maalaama vuodelta 1915.

Tapuli sai nykyisen asunsa korjaustöissä vuonna 1840 Jaakko Kuorikosken johdolla. Kirkonkelloja on kaksi – pienempi vuodelta 1652 ja suurempi vuodelta 1727.  Vaivaispoika tapulin oven vieressä on evijärveläissyntyisen kansantaiteilijan Pitti-Pojan eli Erkki Lahden tekemä vuodelta 1841.

Hautausmaa on seurakunnan alusta lähtien sijainnut kirkon ympärillä Kirkkoniemessä. Hautausmaalta löytyvät jääkäreiden, vapaus-, talvi- ja jatkosodan muistomerkit sankarihautoineen sekä Tuntemattoman vainajan muistomerkki ja Karjalaan jääneiden muistokivi. Kirkkoherra Jaakko Fellmanin hauta on myös löydettävissä sankarihauta-alueen läheltä. Hautausmaalle on myös haudattu Finlandia-palkittu runoilija Arto Melleri, joka oli kotoisin Lappajärven Itäkylästä. Hautausmaan kuriositeetti on vanha lasten hautausmaa, joka sijaitsee kirkkoniemen eteläosissa.

 

Lappajärven seurakunta
Fellmannintie 16
62600
Lappajärvi

Lähetä viesti käyntikortin ylläpitäjälle

Lappajärven kirkkoniemi – kirkko, tapuli ja hautausmaa